Monday, October 18, 2010

Aku.....

Aku dilahirkan hasil perkahwinan Ainun Musir bin Ismail dan Nor Abhar binti Daud pada 14-5-1981, bg kaum cina aku dilahir kan pada tahun ayam jantan yang mempunyai senjata yang tajam.Haha..semangat ni...aku sudah berumah tangga pada 11-9-2010, bersamaan 2 syawal pada pukul 9:30 malam di kedai lalat kota bharu kelantan.Cita-cita aku ingin menjadi seperti syed mokhtar Al bukhari. Ingin membantu mereka yang susah. tetapi saat itu belom tercapai kerana aku sedang berusaha untuk memantapkan diri sendiri n keluarga ku. Dilahir kan dari darah pahlawan kerana bapa aku seorang bekas askar melayu yang mempunyai nilai kepimpinan yang beribawa. Ynag mempunyai jati diri yang tinggi, disokong pula oleh isteri yang tabah dalam menghadapi segala dugaan hidup, dgn perangai anak-anak yang x semenggah, tp alhamdulillah semua anak onon ( bapak aku la) dah berjaya, dan hampir semua telah berjaya menggapai cita2 yang mereka impikan. Terima kasih mak dan abah kerana memberi kami bimbingan dan dorongan untuk berjaya, Banyak benda yang telah dikorban kan, demi kejayaan anak-anak, sekarang tibalah mase nye untuk kami membalas semua itu.
   Aku, bekerja sebagai juruteara di sebuah syarikat amarika, Freescale Semiconductor. tidak mudah untuk capai setinggi ni. ye la kan. nasib org lain2...ade yang grad je terus dpt kerja, tp aku bermula dgn sijil politeknik jitra, dan bekerja sebagai QA inspector si Rubber Threat industies, ntah ade ke tidak lagi company tu, aku dgr dah pupus...hahaha......dgn rezki Allah Taala berikan kepada ku, dapat aku menyambung pelajaran ku ke peringkat lebih tinggi, HND dlm bidang electrical engineering(power) di UniKL British Malaysian Institute..,ssh gak time ni....byk main gak la....naseb baik lepas...haha....selepas pahit maung aku redahi, aku grad ..aku bekerja pulak sebagai technician di Syarikat Semiconductor di Ipoh, mase ini lah aku terjebak dlm bidang semi conductor, yang mane xde pon berkaitan ngan ape yang aku belaja....hahhaa....layan kan je....keje punye kje..aku dpt tawaran ke United Kingdom, aku sesaje la mntk sane...tgk2 dpt...huahauhauha...best gile..sape xnak beb g obersea..haha..aku pon fly laa...best gile duk UK..merase la cuaca 4 musim....disana aku terpakse bekerja keras untuk tampong sara hidup, walaupon mintak gak la duit kat mak n abah.,....senak diorg nak bg duit.,...maklom la..mase tu duit kite kali tujuh...aku bekerja sebagai pemotong kentang pada sebelah pg..pas keje, aku g la klas...belajo mcm biasa, memule tu aku x dpt tangkap loghat diorg ni,....gile korang, tebal lidah diorg ni..hahaha...2 bulan aku struggle nak paham loghat diorg, aku dah putus ase dah sebab x paham langsung ape yang di ajar, gile...pastu pikir2 balik, perngorbanan family aku besar n nak tgk aku berjaya, aku terus kan la walaupon meleleh air mata,...haha...seblah petang senja2 gitu, aku bekerja sebagai dilivery guy, di restoran pakistan- Al Karim name nye...restoran pizza, best r leh makan pizza free, hahaha...mase summer aku wat 3 keje , macam bese la ..pg potong kentang, pastu jadi cleaner, di bawah jagaan 'PAK'..haha..pastu malam, jadi la aku dilivery guy, 3 keje la aku wat mase summer, penat wei..tup tap..aku pass..hahah..tp x bgs sgt la result aku, tu sume rezeki allah taala..
Aku balik malaysia, maka bermula la perjalanan sebenar aku sebagai manusia, di terima berkeja sebagai product engineer di Syarikat beso gak..Texas Instrument..mase ni....mmg xde mase nak melepak ke..bercinte ke, ape ke,ssh..asyik keje je, mase tu aku dah kenal la ngan wife aku, tp on off on off je perhubungan kami, sebab aku terlampau penat, n mase ngan die tu kurang, setelah 2 thn aku disana, aku dapat la tawaran bekerja di freescale, sempoi..kat sni keje aku relex sket, n aku berpeluang meluang kan mase ngan wife aku, setelah sebulan keje, aku bertunang,9 bulan je, tempoh tunang, tu pon rase lame.skng aku dah kawen, n aku ingin bukak buku baru, bina hidup baru, tingkat kan taraf hidup aku sebagai umat manusia.
x mudah untuk capai ape yang kite nak.usaha la..sesungguh nye allah tu maha adil n sentiasa menolong kite, maka kawan2 beribadat la kepada allah, sesungguhnya die syg pada hamba yang menginngati nya.
sentiasa pikir positif dalam hidup, kalau x berjaya arini, mgkn hari esok, mgkn lusa dan seterusnye.
bersyukur ngan ape yang kite ade, berusahalah untuk menjadi yang terbaik. salam syg dari aku, Ainul Kamil b. Ainun Musir.

1 comment: