Tuesday, October 26, 2010

HIGH INCOME ECONOMY by Dr. Mahathir bin Mohamad

HIGH INCOME ECONOMY


1. The Prime Minister has announced that Malaysia should develop into a high income economy. In the past we had stressed low cost because we wanted to attract Foreign Direct Investment through low wages for our workers. That was a good strategy because we were trying to solve our high unemployment problem.

2. We were so successful in creating jobs that we have to import foreign labour. We were effectively helping to solve the unemployment problem of other countries.

3. Our cost of labour is now higher than our neighbours and of course against China and Vietnam.There is no way we can compete with them. If our labour cost increases further, especially if we want to have a high income economy, we can no longer compete for FDI, at least the labour intensive ones.
4. When we increase incomes it will not be only wages and salaries which will increase, profits as income must also increase. Government can quite easily pay high salaries and wages. But even for the Government the money must come from somehwere.

5. Unless Government revenues increase, the money will have to come from reduction in development expenditure. This may not be welcomed by the people.

6. For the private sector the money can come from more efficient management, higher productivity through more efficient output by workers or through investments in better machinery and equipment. Almost invariably the higher wages and salaries will increase cost and therefore the prices of goods and services.

7. Higher income will therefore result in higher cost of living. This will reduce the purchasing power expected of higher incomes. This would be meaningless unless the increase in cost of living will be less than the increase in incomes.

8. Unless the increase in incomes is properly managed, it will not enrich the people in terms of purchasing power. As the cost of living rises, the increases in income may not purchase more than what the previous lower income would. Indeed it may be possible that the increases in income will actually purchase less goods and services than the previous low income.

9. We see today the purchasing power of the developed countries with much higher income than us. The United States is said to have a per capita income of USD36,000, roughly five times Malaysia's USD7,000 per capita. But the people are not five times richer than Malaysians in terms of purchasing power. In fact in certain cases the purchasing power is the same as Malaysians. According to the McDonald's Hamburger Index, the Ringgit is the same as the US Dollar in purchasing McDonald's hamburger - one Ringgit will buy in Malaysia what USD1 will buy in the US.

10. Clearly the increased income in high-cost countries does not give an increase in purchasing power equal to the increase in income as compared to low-cost countries. It is important that the Malaysian public understand this.

11. Malaysians are very sensitive to price increases, in many cases illogically. When crude oil increased in price from USD30 per barrel to USD140, Malaysians expect the pump price of petrol to remain the same. This is illogical. Surely the increase in crude price will be reflected in the retail petrol price.

12. The Government can subsidise. But when Government subsidises it must tap the money from other allocations. Perhaps it can use the extra profits from the sale of Malaysian crude in the market. But this would not be enough as we consume three-fourth of our oil and sell only one quarter. From the sale of one quarter of our oil, we cannot fully subsidise three quarters that we sell at the old price.

13. There must therefore be an increase in the price of retail oil. Malaysians must accept reasonable price increases when incomes and profits are increased on our way to becoming high-cost developed country. There is no way we can continue to enjoy low cost of living while we ensure we earn high incomes.

14. A high-income economy must therefore also be a high-cost (of living) country. But with good management the high incomes would increase our purchasing power to some extent, especially in the purchase of imported goods and services and when traveling abroad. There should be also a certain increase in purchasing power in the country. In effect despite higher cost of living we will still enjoy higher purchasing power and a higher standard of living.

15. I am all for the Government's high income policy. My worry is that the people may expect high income without the accompanying high cost of living. It is better for them to be forewarned.

Sunday, October 24, 2010

anak kecl main api...

Warisan

Anak kecil main api,
Terbakar hatinya yang sepi,
Air mata darah bercampur keringat,
Bumi dipijak milik orang.

Nenek moyang kaya raya,
Tergadai seluruh harta benda,
Akibat sengketa sesamalah kita,
Cinta lenyap di arus zaman.

Indahnya bumi kita ini,
Warisan berkurun lamanya,
Hasil mengalir ke tangan yang lain,
Peribumi merintih sendiri.

Kita rumpun bangsa Melayu,
Menganut agama yang suci,
Semangat bangsa berlandaskan Islam,
Teras capai kemerdekaan.

Masa depan sungguh kelam,
Kan lenyap peristiwa semalam,
Tertutuplah hati terkunci mati,
Maruah peribadi dah hilang.

Kini kita cuma tinggal kuasa,
Yang akan menentukan bangsa,
Bersatulah hati, bersama berbakti,
Pulih kembali harga diri.

Kita sudah tiada masa,
Bangunlah dengan gagah perkasa,
Janganlah terlalai teruskan usaha,
Melayu kan gagah di nusantara.

Thursday, October 21, 2010

the Currency way - by tun Mahathir

THE CURRENCY WAR


1. Malaysians, including Malaysian monetary authorities seem quite happy over the appreciation of the Ringgit against the US Dollar. We think that when our currency strengthens it must be because our economy is strong. Therefore we are doing well.

2. But are we doing well? Is it the Ringgit which is appreciating or is it the US Dollar which is devaluing?

3. Actually it is the US Dollar which is devaluing. It is devaluing against most other currencies, especially against China's currency.

4. Why is the dollar devaluing? Could it be the currency traders are selling dollars? Could it be because the balance of payment is not in US favour?

5. Martin Wolf of the Financial Times, an expert on money has this to say. There is a global currency battle going on. "To put it crudely," he says, "the US wants to inflate the rest of the world, while the latter is trying to deflate the US. The US must win, since it has infinite ammunition; there is no limit to the dollars the Federal Reserve can create. What needs to be discussed is the terms of the world's surrender; the needed changes in nominal exchange rates and domestic policies around the world."

6. Our reserves are represented by the US Dollar, Gold and other currencies which we keep in order to back the value of our Ringgit. The US clearly does not have to hold foreign currencies to back the Dollar. All the US has to do is to create (print) money.

7. When we buy US Dollar bonds, we are in fact lending US Dollars to the US. When we redeem the bonds all the US has to do is to print more dollars to pay us. We are actually exchanging hard-earned money for pieces of paper which some people call toilet paper.

8. I wonder what Malaysia is doing during this currency war. Are we still keeping US Dollars as our reserves? Have our reserves depreciated because the US Dollar has depreciated?

9. Many countries are now "controlling" their currencies. Are we going to go the other way - to remove the last remnants of our control?

10. As I said in a previous article, the daily trade in currency amounts to 4 trillion dollars. Are we going to contribute to that trade?

Tuesday, October 19, 2010

duty import....

"beg tangan kasut sut, baju kanak kanak dompet, pewarna rambut bola golf, barang kemas tiruan, bedak telco, lampu syampu langsir, alas meja, selimut, cadar, kemeja, baju tidur, pakaian dalam, seluar dalam, wangi-wangian serta kelambu." -  duty import diturunkan.....

wajarkah ke bende2 ni di turun kan.......comment please.....

Monday, October 18, 2010

Aku.....

Aku dilahirkan hasil perkahwinan Ainun Musir bin Ismail dan Nor Abhar binti Daud pada 14-5-1981, bg kaum cina aku dilahir kan pada tahun ayam jantan yang mempunyai senjata yang tajam.Haha..semangat ni...aku sudah berumah tangga pada 11-9-2010, bersamaan 2 syawal pada pukul 9:30 malam di kedai lalat kota bharu kelantan.Cita-cita aku ingin menjadi seperti syed mokhtar Al bukhari. Ingin membantu mereka yang susah. tetapi saat itu belom tercapai kerana aku sedang berusaha untuk memantapkan diri sendiri n keluarga ku. Dilahir kan dari darah pahlawan kerana bapa aku seorang bekas askar melayu yang mempunyai nilai kepimpinan yang beribawa. Ynag mempunyai jati diri yang tinggi, disokong pula oleh isteri yang tabah dalam menghadapi segala dugaan hidup, dgn perangai anak-anak yang x semenggah, tp alhamdulillah semua anak onon ( bapak aku la) dah berjaya, dan hampir semua telah berjaya menggapai cita2 yang mereka impikan. Terima kasih mak dan abah kerana memberi kami bimbingan dan dorongan untuk berjaya, Banyak benda yang telah dikorban kan, demi kejayaan anak-anak, sekarang tibalah mase nye untuk kami membalas semua itu.
   Aku, bekerja sebagai juruteara di sebuah syarikat amarika, Freescale Semiconductor. tidak mudah untuk capai setinggi ni. ye la kan. nasib org lain2...ade yang grad je terus dpt kerja, tp aku bermula dgn sijil politeknik jitra, dan bekerja sebagai QA inspector si Rubber Threat industies, ntah ade ke tidak lagi company tu, aku dgr dah pupus...hahaha......dgn rezki Allah Taala berikan kepada ku, dapat aku menyambung pelajaran ku ke peringkat lebih tinggi, HND dlm bidang electrical engineering(power) di UniKL British Malaysian Institute..,ssh gak time ni....byk main gak la....naseb baik lepas...haha....selepas pahit maung aku redahi, aku grad ..aku bekerja pulak sebagai technician di Syarikat Semiconductor di Ipoh, mase ini lah aku terjebak dlm bidang semi conductor, yang mane xde pon berkaitan ngan ape yang aku belaja....hahhaa....layan kan je....keje punye kje..aku dpt tawaran ke United Kingdom, aku sesaje la mntk sane...tgk2 dpt...huahauhauha...best gile..sape xnak beb g obersea..haha..aku pon fly laa...best gile duk UK..merase la cuaca 4 musim....disana aku terpakse bekerja keras untuk tampong sara hidup, walaupon mintak gak la duit kat mak n abah.,....senak diorg nak bg duit.,...maklom la..mase tu duit kite kali tujuh...aku bekerja sebagai pemotong kentang pada sebelah pg..pas keje, aku g la klas...belajo mcm biasa, memule tu aku x dpt tangkap loghat diorg ni,....gile korang, tebal lidah diorg ni..hahaha...2 bulan aku struggle nak paham loghat diorg, aku dah putus ase dah sebab x paham langsung ape yang di ajar, gile...pastu pikir2 balik, perngorbanan family aku besar n nak tgk aku berjaya, aku terus kan la walaupon meleleh air mata,...haha...seblah petang senja2 gitu, aku bekerja sebagai dilivery guy, di restoran pakistan- Al Karim name nye...restoran pizza, best r leh makan pizza free, hahaha...mase summer aku wat 3 keje , macam bese la ..pg potong kentang, pastu jadi cleaner, di bawah jagaan 'PAK'..haha..pastu malam, jadi la aku dilivery guy, 3 keje la aku wat mase summer, penat wei..tup tap..aku pass..hahah..tp x bgs sgt la result aku, tu sume rezeki allah taala..
Aku balik malaysia, maka bermula la perjalanan sebenar aku sebagai manusia, di terima berkeja sebagai product engineer di Syarikat beso gak..Texas Instrument..mase ni....mmg xde mase nak melepak ke..bercinte ke, ape ke,ssh..asyik keje je, mase tu aku dah kenal la ngan wife aku, tp on off on off je perhubungan kami, sebab aku terlampau penat, n mase ngan die tu kurang, setelah 2 thn aku disana, aku dapat la tawaran bekerja di freescale, sempoi..kat sni keje aku relex sket, n aku berpeluang meluang kan mase ngan wife aku, setelah sebulan keje, aku bertunang,9 bulan je, tempoh tunang, tu pon rase lame.skng aku dah kawen, n aku ingin bukak buku baru, bina hidup baru, tingkat kan taraf hidup aku sebagai umat manusia.
x mudah untuk capai ape yang kite nak.usaha la..sesungguh nye allah tu maha adil n sentiasa menolong kite, maka kawan2 beribadat la kepada allah, sesungguhnya die syg pada hamba yang menginngati nya.
sentiasa pikir positif dalam hidup, kalau x berjaya arini, mgkn hari esok, mgkn lusa dan seterusnye.
bersyukur ngan ape yang kite ade, berusahalah untuk menjadi yang terbaik. salam syg dari aku, Ainul Kamil b. Ainun Musir.

Sunday, October 17, 2010

Kata - Kata hikmah Syed Mokhtar Al Bukhari.

" Tuhan memberi peluang kepada mereke yang bekerja kuat.apa yang ade pada saya ni hanya  usaha.kalau anak dangau macam saya ni boleh,tidak ade sebab sebab org lain terutama mereka yang dari pekan tidak boleh.kejayaan dan kelemahan org melayu bukan disebabkan agama dan bangsa kita, ia berkait dgn sikap dan cara kita berfikir.Gigih, teken dan tidak mudah putus asa merupakan kunci kejayaan kita.Tapi perkara ini kurang wujud dalam cara org melayu berfikir.Tiada sebab org melyu kita tidak boleh maju. Ini saya berani perang dgn sesiapa pon.Org melayu boleh maju.Kalau saudarajadi wartawan,saudara kene tanam semangat suatu hari saudara mahu ambil alih akhbar ini. tiada sebab kenapa bende in x boleh berlaku.Kita jgn cepat putus asa.Putus asa boleh tp kene cepat2 kuat kan semangat utk bangkit balik.Jgn jadikan agama hanya tempat utk kite bergantung apabila kite susah. Tanggung jawab ibadah adalah tugas seharian.Saya manusia yang byk melakukan kesilapan. Tapi saye nsaf, beristifar dan jalan lagi.Sejak awal saya ade kesedaran mahu mengekalkan hak kite sebagai org melayu.Saya asal daripada tiada apa2.Apa yang saya tidak tahu, saya belaja, minta tolong dari pada org. Saya tidak malu. Saya bukan mencuri.Saya usaha sendiri. Sikap pemalu n pemalas ini org melayu kene atasi.Kita kene berani kerana benarApabila kita dpt keuntungan dan rezki lebey, boleh la kite menolong org.Saya ni hamba allah yang biasa, budak dangau macam saudara semua juga. Tuhan jadikan manusia ini sama saje.Proses kematangan saja yang membezakannya. Saya percaya sesiapa pon boleh menjadi apa saje asalkan mereka berusaha dgn tekun. Tetapi tentula ia memakan masa. Tiada jalan yang singkat.Saya mengenali kekuatan dan kelemahan saya. Apa yang tidak mampu saya akan minta org lain tgk-tgkkan. Saya melalui jalan yang susah tp itula jalan yang kekal. Saya terlibat dlm perniagaan ni kerana saye tiada pilihan lain. Utk memjukan perniagaan kene byk sabar dan kuat berusaha. Tidak ade jalan singkat. Sya juga kene tipu.Saya pon suka kemewahan. Saya pon suka tgk dunia.ke tokyo, new york dan london. Saya pon suke pakai baju elok. Tapi hendak bermewah setakat mane, hendak pakai baju byk mana, hendak tidur dlm berapa rumah satu maalm, hendak makan pon sampai larat mane? Ketika  Allah memberikan kemewahan, kite kene turun ke bawah, tgk mane2 yang boleh di bantu. Allah beri rezeki melalui kita untuk tolong org lain. Rezeki itu bila2 mase die boleh ambil balik, Jika ada org koporat melayu yang tidak mahu turun kebawah mungkin kerana bayangan duit itu lebih kuat daripada yang lain. Saya malu kerana bangsa asing kaya beratus-ratus kali ganda daripada saye. Tapi saye tahu org melayu kalau hendak berjaya kena kerja kuat tidak kira siang n malam. Kita ada kekuatan yang tuhan beri melebihi daripada bangsa lain. Tetapi untuk maju kite perlu berusaha. Kaya itu bukan kepada diri sendiri. Kaya itu adalah kepada kumpulan perniagaan ini, kepada bangsa dan kepada org ramai. saya hanya memegangnya untuk sementara sahaja. saya tiada keinginan utnutk menyimpan kekeyaan ini untuk anak dan isteri. Duit ini tidak kekal. saya percaya hanya perkara yang baik yang kite lakukan itu akan kekal. BUkan duit yang akan melindungi saya nnti tapi apa yang lakukan sekarang.



Saya perlu terus mencari peluang dan perniagaan lain supaya kita terus dapat bantu org lain mengembangkan diri masing -masing. Saya bukan buat semua ini unuutk saya semata - mata.Kalaupon tidak sanggup tunggu 34 tahun seperti saye berilah sedikit mase untuk faham selok belok perniagaan, insya Allah boleh Maju.Lifestyle ini sebenarnye satu penyakit. Saya pakai mercedes tapi sekarang pakai proton Perdana untuk sokong kereta nasional. Kereta ituk pon cukup untuk bawa saya kemaana -  mana. Kita tidak usahla selalu mengulang - ulang perkara yang boleh memnerikan kesan psikologi begatif kepada org melayu ( kereta besar dan rumah besar). Kita kena kurangkan bercakap tentang kereta besar dan rumah besar. Sesiapa pon mahu pakai kereta mewah, tapi bukan itu matlamatnya.Org melayu sebenarnya kena membantu diri sendiri, kena bekerja keras dan fokus. Sikap merendah diri perlu sentiasa ada dalam diri seseorg walau setinggi mana pon kejayaan dicapai. Saya pon berhutang sambil berniaga dan buat sumbangan amal jariah. Saya tak mahu tunggu hutang habis baru hendak buat semua ni. Saya takut kalau hutang habis saya pon mati dan ada pon tak sempat saya buat. Saya biasa saja. Hidup saya x beruabah, dari dlu beginilah. Saya terima apa saja nikmat yang di berikan oleh ALLAH. Tidak ade segelas air, ade setengah pon saye bersyukur.Kalau sedikit bantuan itu mereka lulus peperiksaan dan hidup mereka menjadi lebih baik, saya sudah gembira. saya tidak boleh buat banyak. Alhamdulillah lebih baik buat sedikit daripada x buat langsung. Saya tiada minat beli kapal layar atau kapal terbang. Saya fikir kalau saye beli sesuatu biarlah org ramai boleh pakai. Saya suke kalau saye beli sesuatu yang mahal, biarlah org ramai boleh pakai. Saya gembira dpt membantu. Sya mahu org lain merasai ( kesenagan ) apa yang saye pernah rase. Saya tahu bagaiman perasaan nye. Saya kata pada sdiri saye, apa yang saya dpt saya mesti beri org lain merasai nya. Jgn beri kurang, lebih x mengapa. Itu yang membuat hati saye seronok. Saya ingin menyumbang lebih dari ini. Saya kata kepada kawan2 ini baru warm up saja, kita be;om berjalan lagi.Saya rase kita terlalu banyak ketinggalan"




         Latar Belakang Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhari






                                        -Umur - 53 tahun
                                      -Pendidikan -  SPM
                 -Mula Berniaga - 19 tahun ( jual lembu dan kerbau)
                                      -kekayaan - 1,425 juta
                                      -ke 7 terkaya di Malaysia
                               -ke 32 terkaya di Asia Tenggara(forbes)
      -Antara syarikat miliknya - MMC, Perlabuhan Tg. Pelepas, BERNAS, Gardenia, DRB -                           HICOM  dan  Bank Mualamalat.
                               -Kereta -  Proton Perdana

Tuesday, October 12, 2010

Perdana modified untuk di jual RM 32000

                                                    Perdana tahun 97.convert Perdana V6
                                                  Stereng MOMO, LCD. Turbo meter & timer
                                                           Enjin :Mitsubishi Eterna 2.0 manual.
                                                       Enjin :Mitsubishi Eterna 2.0 manual.
                                                                    Solid Body
                                                            Nice paint
                                                                     Muffler
                                                                           GAB spring

kejadian ini: salam....

kejadian ini: salam....: "Saya baru nak start untuk bergiat dlm blog2 ni...blog ni mungkin untuk aku berniaga, meluah kan perasaan, untuk berkongsi pendapat....aoe2 a..."

salam....

Saya baru nak start untuk bergiat dlm blog2 ni...blog ni mungkin untuk aku berniaga, meluah kan perasaan, untuk berkongsi pendapat....aoe2 aje la...tp memule tujuan aku ni sebab aku nak jual kete..tp...pikir2 balik....taruk je la ape yang lehh taruk..kekeke...selamat berblogging kawan2....kekeke